Ontmoet en rust uit

Een hoofd bomvol ideeën en mogelijkheden. Na de diploma uitreiking ontplofte het bijna. Het werd zelfs zo’n chaos dat ik eerlijk gezegd even niet  wist waar ik eerst of laatst moest beginnen. Laat staan de goede keus te maken. Ik merkte dat onrust de overhand nam en me het gevoel gaf dat ik iets moest doen, meer moest doen. Het lukte niet, ik had werkelijk geen idee wat ik zou moeten, en eerlijk gezegd had ik ook even geen zin om me er tegen te verzetten.  Blog schrijven? Ik zou niet weten waarover. Er kwam zelfs geen een woord op papier. Ik zag nog maar een optie.

Rust nemen.

Ik zie de vraagtekens in je ogen verschijnen. Rust nemen als kersvers onderneemster. Gewoon achterover gaan zitten en je ogen sluiten? Juist ja, want dat is precies wat ik deed. Even afstand nemen van de hersenspinsels van leuke ideeën en de drang iets te moeten. Ik koos ervoor om het huis op te ruimen. Een klus die al zo lang was uitgesteld dat, zodra ik de gigantische muur vol kinderknutsels zag, mijn hartslag al een aantal slagen per minuut verhoogde. Net als de chaos in de boekenkast en de stapels die op de hoeken van de tafel en de bank lagen.

Het bleek therapeutisch te werken. Hoe meer ik wegdeed en opruimde, hoe leger mijn hoofd werd. Ze zeggen dus toch niet voor niets “Een opgeruimd huis is een opgeruimde geest.” Vervolgens vond ik zowaar de rust om een boek te pakken en te lezen. Heerlijk.

Na een paar dagen was mijn hoofd helemaal leeg, net als mijn huis. Geheel ontspannen. Hier kan geen sauna tegen op. Er kwam zelfs niks in mijn hoofd ploppen met ideeën voor een blog die ik nog wilde schrijven. Het zij zo, dan maar even niet. Heel even maakte ik me zorgen dat het nooit meer terug zou komen. Dat moment besloot ik bewust de druk eraf te halen. In mijn hoofd lag ik al met mijn boek aan de Lago Maggiore met de zon die prikkend op mijn huid … Ook al duurt het nog een paar weken, blijkbaar had ik het nu nodig. Overgeven aan jezelf. Ik moet helemaal niks.

Vanuit het niets begon de bal spontaan te rollen.

En precies een dag nadat ik dat had besloten, kwam er van alles in beweging. Als vanuit het niets, nou ja zo leek het dan, ging er een balletje rollen en kwamen er andere mensen op mijn pad. Deze mensen zorgden stuk voor stuk voor inspirerende gesprekken. Het leverde een hele lading aan verse energie samen met allemaal nieuwe ideeën voor de praktijk, mijn blog en andere teksten.

En zo ging ik vanuit totale rust en ontspanning over in die overheerlijke flow. De positieve vorm van stress die zorgt dat je optimaal presteert. Waar alle omstandigheden perfect zijn om te presteren en vervolgens de mooiste dingen neerzet. Dat is flow.

Opnieuw besef ik me dat we het van tijd tot tijd echt nodig hebben, die absolute rust. Een soort vacuüm waaruit weer nieuwe dingen ontstaan. De keus om in de hoofdelijke chaos te blijven of de keus voor even niets.

De brei in je hoofd lost vervolgens op om plaats te maken voor de mooiste en beste ideeën. Dat was in die chaos nooit gelukt.

Ga wel met vakantie

Herken je die chaos in je hoofd, en denk je almaar dat je moet, moet, moet. Kies ervoor om rust te nemen. Neem toch vakantie te nemen ook al was dat niet je plan. De vakantie kost je minder dan wanneer je overspannen raakt.

Ik zal het anders formuleren. Die rust gaat je veel meer opleveren dan wanneer je nu door gaat met moeten.

OntMOET en RUST uit en laat je verrassen wat dat je op gaat leveren.

 

EigenwijZ-Coaching deelt uit. Wie de maanden juli en augustus een coachtraject aangaat krijgt daarbij een ‘Kom tot jezelf’ massage van wel 45 minuten bij cadeau, van Jikke van der Zijpp- Massage en gezondheid. Klik hier voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *