Coaching

Wat is coaching en met welke vragen en of doelen kunnen we bij jou terecht?

Op deze pagina ga ik uitleggen wat coaching is en wat ik als lifecoach doet. Verder leg ik uit op welke gebieden en met welke vragen je bij mij terecht kunt. Ook leg ik uit op welke manier we te werk gaan om jou doelen te bereiken.

Wat is Coaching?

Coaching. Een beroep dat in de sportwereld weinig uitleg nodig heeft, maar in ons dagelijks leven veel vragen oproept. Vaak denken mensen dat het draait om het geven van advies. Niets is minder is waar. Als coach heb je een zo klein mogelijk adviserende rol.

Wat doet een coach dan wel?

Om je dat uit te leggen begin ik met de definitie van coaching volgens het NOBCO, het keurmerk voor coaching.

“Coaching is een gestructureerd en doelgericht proces, waarbij de coach op interactieve wijze de gecoachte aanzet tot effectief gedrag door:

  • bewustwording en persoonlijke groei
  • het vergroten van zelfvertrouwen en
  • het exploreren, ontwikkelen en toepassen van eigen mogelijkheden”

 

De sportcoach doet het als volgt. De coach begeleidt de sporter om beter te presteren.  De sporter staat bij wijze van in het veld. Vanuit dat veld zie jij  wat er gebeurd.  Op basis daarvan beslis jij wat je doet. Vanaf de zijlijn bekijkt de coach het vanuit zijn gezichtsveld. Hij ziet je blinde vlek, je valkuilen, wat je goed doet  en ziet natuurlijk ook wat er achter je gebeurt. Hij kent de technieken waardoor hij jou beter kan laten presteren. De coach kijkt als het ware vanuit een andere hoek met je mee. Dit maakt dat jij het vanuit jouw perspectief bekijkt en de coach vanuit de zijne. Samen brengt je dit naar grotere hoogtes.

Stap UIT je hoofd en IN je leven.

Voel je gelukkig

Lifecoach

 

Als lifecoach doe je als het ware hetzelfde, hetzij niet vanuit de sport maar vanuit je leven. Dat is een breed spectrum en ik ga je uitleggen wat de mogelijkheden zijn, verderop in deze tekst.

Jij bekijkt jouw leven vanuit jouw perspectief. Je leeft je leven naar de waarden en normen van je opvoeding, volgens aannames en overtuigingen uit je verleden en vaak ook hoe jij denkt wat anderen van je verwachten.  Wanneer je wilt groeien, is het belangrijk bewust te zijn van hoe je de dingen doet, waarom je ze juist op die manier doet en wat je daar van vindt. Als lifecoach kijk ik met je mee en stel ik soms confronterende vragen om je patronen helder te krijgen. Vervolgens kijken we naar de toekomst, wat is je doel? Helpen deze patronen, gedragingen of emoties je om je doel te bereiken, of is het nodig hieraan iets te gaan veranderen?

 

Waarvoor kun je bij mij terecht?

 

Wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik? Als je je hierin herkent kun je al bij mij terecht om dit te ontdekken. Maar om je een beter beeld te geven, hier een aantal voorbeelden. Staat jouw vraag er niet tussen en twijfel je of je hiervoor bij mij terecht kunt? Je mag altijd contact opnemen om te kijken of we ermee aan de slag kunnen gaan.

Enkele voorbeelden:

  • Coachen van processen gericht op het verwerven van competenties die van belang zijn voor een beter functioneren als persoon of een effectievere beroepsuitoefening.

Wil je graag een volgende stap in je carrière, maar loop je er tegen aan dat je bepaalde competenties mist ofwel verder dient te ontwikkelen?

Wil je weten of jij het in je hebt of je leidinggevende capaciteiten hebt of beter kunt ontwikkelen.

Had je moeite met leren, maar wil je toch jezelf verder ontwikkelen, maar geen idee hoe?

 

  • Coachen van sociaal-emotionele processen

Wil je meer zelfvertrouwen en/of assertiever zijn.

Heb je weken voor een functioneringsgesprek al slapeloze nachten en wil je daar nu wel eens van af?

Heb je het gevoel dat je om het minste of geringste al emotioneel om ligt.

NEE leren zeggen?

 

  • Coachen van keuzeprocessen

Wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik?

Ik heb gekozen en geleerd voor een bepaalde carriere, nu ik er midden in zit valt het me zwaar tegen, wat doe ik nu?

Wel of geen kinderen, deze baan houden of toch mezelf ontwikkelen? Kiezen voor ondernemerschap of juist niet. Keuzes, the skye is the limit, maar wat is nu de juiste keus voor mij?

  • Stressreductie

Ik ren continue mezelf voorbij, heb het gevoel continue alle ballen hoog te moeten houden.

Ik ben burn-out geweest en ben bang weer burn-out te raken en wil nu echt eens van die stress af, hoe pak ik dit aan?

Ik heb veel last van stress en wil de burn-out of het overspannen zijn voor zijn.

Wat gaan we doen?

Om je een beeld te geven van een coachtraject, leg ik zo duidelijk mogelijk uit wat we gaan doen.

Het eerste contact

Wanneer je contact opneemt bespreken we kort je vraag en plannen vervolgens een gratis intake gesprek. In dit gesprek kijken we naar je vraag, en of er eventuele belemmeringen zijn die het coachtraject in de weg zouden liggen.

Intakegesprek

In het intake gesprek kijken we op welke gebieden jouw probleem of vraag invloed heeft. Als lifecoach benaderen we de vragen of doelstellingen meerdimensionaal. Dat wil zeggen dat je vraag invloed heeft op je fysieke, mentale, sociale en werkende leven. Aan het eind van het gesprek hebben we over het algemeen een helder doel om aan te werken.

Vervolgens bepaal jij of je een traject aan wilt gaan. Wanneer dit een JA is maken we een persoonlijk plan en overeenkomst, een coachcontract. Wanneer deze akkoord en getekend is plannen we een afspraak voor het eerste coachgesprek.

Het coachtraject

Afhankelijk van je vraag, doel en wensen maken we een persoonlijk ontwikkelingsplan. Laagje voor laagje gaan we een stukje dieper, dit kan soms best confronterend zijn. We gaan eerst zorgen voor een stukje bewustwording over jezelf.

Vervolgens gaan we een plan maken via welke weg we je kunnen trainen om je doel te bereiken. Dit doen we door het gebruiken van interventies vanuit verschillende technieken, o.a. vanuit:

–  Training mentale veerkracht

–  NLP

–  Ontspanningsoefeningen

–  Technieken vanuit Mindfulness

 

Via een reflectie verslag en regelmatige (tussen)evaluaties houden we zicht op het proces, sturen we bij waar nodig en houden we de vorderingen bij.

 

De duur van een traject

 

Afhankelijk van je vraag of doel, duurt een coachtraject gemiddeld tussen de 4 á 5 gesprekken van ongeveer 1,5 uur. Dit is soms korter, wanneer het doel snel behaald is, vaak duurt een traject niet veel langer. Mocht je een traject volgen, zul je merken dat door de duidelijke structuur, en het effect van de interventies  er veel in beweging komt.

Motivatie

Misschien wel de allerbelangrijkste weg naar succes. Motivatie. Met de juiste motivatie en de wil om iets te veranderen om je doel te behalen, heb je het grootste gedeelte al gewonnen. Als coach gebruik ik technieken om je van binnenuit nog meer te motiveren. Uiteindelijk blijf je zelf verantwoordelijk voor het traject. Jij wilt het doen, JIJ kunt het doen.