Burn-out? Daar heb ik geen tijd voor!

“Mijn huisarts denkt dat ik burn-out ben, maar daar wil ik niet aan. Ik heb er gewoon geen tijd voor.”

En de trein dendert door. Nog verder over de grenzen die je lichaam al zo duidelijk aangeeft. Maar een burn-out, daar heb je geen tijd voor. Dus steken we onze kop in het zand, blik op oneindig en gaan met die banaan. Niet lullen maar poetsen, want zo zijn we opgevoed.

“Daar heb ik geen tijd voor.” Grappig is het verkeerde woord, maar het zegt zoveel dat het bijna cynisch klinkt. Wanneer je tijd hebt voor een burn-out, krijg je vaak geen burn-out. Dan blijft het kacheltje namelijk wel rustig doorbranden. Ja, dan ligt er in extremere gevallen een bore-out op de loer, maar die laten we voor nu even links liggen.

Maar goed. Wanneer je geen tijd hebt voor die burn-out, kunnen we misschien toch beter de burn-out voorkomen en ingrijpen. Je patroon veranderd niet door continue “te gaan met die banaan”.

Ons lichaam vs. de smartphone

Laten we het eens vergelijken met onze oh zo geliefde en onmisbare smartphone.

De smartphone heeft een batterij. En wanneer die leeg dreigt te raken doen we hem snel aan de lader.  We hebben hem namelijk ontzettend hard nodig. Logisch.

Wanneer we onder de 40 procent komen worden we al iets meer zenuwachtig ,maar hé, het kan nog even. Hooguit gebruiken we sommige energievretende apps iets minder om de dag door te komen.

Op het moment dat je nog maar 2 procent over hebt en we toch nog even door moeten denderen met deze batterij, zet je hem op de spaarstand. Dat ook de spaarstand niet het eeuwige leven heeft weten we heel goed. Niemand is verbaasd dat  na een levensverlenging in de spaarstand ook de smartphone uiteindelijk uitvalt. Boem. Burn-out. Lichtelijk teleurgesteld zijn we wel, maar we accepteren het.

Het is ook bekend dat wanneer de batterij helemaal leeg is, hij langer aan de lader moet dan wanneer je hem bij 50 procent in het stopcontact steekt. Iedereen vind dit volkomen logisch.

Boem. Burn-Out…

Bij ons lichaam werkt dit precies hetzelfde, ook volkomen logisch en toch denderen we door. De batterij gaat nagenoeg helemaal leeg en vervolgens merken we dat het opladen moeizamer gaat. Na  8 uurtjes slaap sta jij ook nog maar op 30 procent en kom je vervolgens de dag amper door zonder “redbull geeft je vleugeltjes.”

We hebben er dus geen tijd voor. Maar ook ons lichaam geeft meerdere malen een “uitroepteken” aan dat het op raakt. Niet kunnen slapen, midden in de nacht wakker worden, continue vermoeid zijn, hartkloppingen, hoofdpijn. Het zijn allemaal tekenen van je lichaam die aangegeven dat je moet opladen. Je weerstand wordt minder, je wordt vaker ziek. Allemaal uitroeptekens dat we nu echt die pas op de plaats moeten zetten. Maar hé! We zijn opgevoed met “niet lullen maar poetsen, gaan met die banaan, want stress is voor mietjes.”  Dus steken we opnieuw onze kop in het zand en denderen “gewoon” weer door.

Uiteindelijk sta jezelf in die spaarstand en heb je nog twee procent over…. Ja, ook jou kan het overkomen. Je lichaam kan gewoon niet meer verder, je komt gewoon écht niet meer vooruit. Boem. Burn-out…

Pas beter op je lijf dan op je smartphone

We hebben dus geen tijd om op onszelf te passen. Maar lieve mensen, je hebt maar één lichaam! Een smartphone kun je nog vervangen, maar je lichaam haal je niet bij je nieuwe abonnementje met of zonder BKR registratie.

Hier stopt de vergelijking met je smartphone. Ik kan moeilijk zeggen” pas net zo goed op je smartphone als op je lichaam,” maar in mijn geval is dit namelijk niet aan te raden. Nee,we doen het andersom. Pas beter op je lijf dan op je smartphone,  want je hebt er maar een.

Steek vandaag nog je kop uit het zand, en ga aan de lader. Dan doet je lijf langer mee.

 

 

Ontvang EigenwijZ-Blog in je mailbox.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *